ساخت مخزن

ساخت مخزن فرآیندی است که می‎توان آن را به چهار مرحله تقسیم کرد. این مراحل عبارتند از طراحی، تولید، مونتاژ و آزمایش. هر مرحله هدف خاصی دارد و انجام آن برای ساخت یک مخزن ایمن و کاربردی کاملا ضروری است. در مرحله‎ی طراحی، مهندسان اندازه و شکل و مشخصات مخزن را تعیین می‎کنند. مرحله‎ی تولید زمانی است که اجزای مخزن به طور فیزیکی ساخته می‏‌شود. در هنگام مونتاژ، تمام اجزای مخزن در کنار یکدیگر قرار می‎گیرند. در نهایت طی مرحله‎ی آزمایش یک سری تست‎ها برای اطمینان از سالم بودن و آماده بودن انجام خواهد شد. پیشنهاد می‎کنیم که تا انتهای این نوشته از مبدل‎سازان کیمیا همراه باشید تا چیزهای بیشتری در مورد مراحل ساخت، انواع و کاربردهای مخازن بدانید.

پیشنهادات ما

شما می‌توانید از طریق فرم زیر نوع مخزن خود را انتخاب کنید

ما درخواست شما را در اسرع وقت به مرحله ی پیش فاکتور می رسانیم

یا اگر نیازی به پیش فاکتور ندارید، می‌توانید انواع مخازن استیل را بررسی کنید تا مخزن مورد نظر خود را انتخاب کنید.

مراحل ساخت مخزن


ساخت مخزن

۱

در مراحل ساخت مخزن یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشت این است که مخازن در انواع و کاربردهای گوناگونی ساخته می‏شوند و ممکن است که مراحل ساخت هر یک با دیگری متفاوت باشد. اما شکل کلی ساخت مخزن به این صورت است:

ابتدا بر اساس خواسته‎ی مشتری مواد اولیه‎ی مورد نیاز خریداری می‏شود. انواع مختلف مخزن می‎توانند به متریال اولیه‎ی گوناگونی نیاز داشته باشند.

۳

ابعاد و اندازه‎های مورد نیاز از مهندس نقشه‎کش گرفته می‏شود.
حالا بایستی کونیک‎کاری ورق‎ها انجام شود (ساخت برخی قطعات که نباید روی آن‎ها درز وجود داشته باشد) و سپس به برشکاری پرداخته خواهد شد.

۲

سپس بایستی تاییدیه‎های مربوط به صحت متریال و گواهی‎نامه‎های مرتبط گرفته شود.
در این مرحله بایستی نقشه‎ی شاپ کارگاهی تهیه شود.

۴

در این مرحله بایستی ورق‎ها برای جوشکاری آماده شوند. نوردکاری ورق‎ها و انجام کاورکشی نیز در این قسمت انجام خواهد شد.
حالا بایستی جوشکاری مرحله‎ی ریشه با استفاده از دستگاه جوش مناسب انجام شود. بعد از آن جوشکاری مرحله‎ی دوم با الکترودهای مربوطه براساس آلیاژ و استاندارد طراحی استفاده شود.

جوشکاری مخزن

۵

در اینجا نصب عدسی بالا و کف به انجام می‏رسد. همچنین اتصالات روی بدنه و عدسی‎ها نیز صورت می‎گیرد.

ساخت انواع مخزن

۶

تست‎هایی تحت عنوان PT، VT ،HT و RT انجام خواهد شد و در نهایت یک بازرسی نهایی می‏شود تا از صحت عملکرد مخزن و درست بودن مراحل ساخت مخزن اطمینان حاصل شود.

اگر محیط شما نیاز به بازدید و برداشت و طرح و چیدمان و صدور پیش فاکتور دارد ما این کار را برای شما طبق روال انجام میدیم.

  معرفی انواع مخزن


مخازن ذخیره‎سازی حاوی مایعات آلی، غیرآلی، بخار و … در بسیاری از صنایع یافت می‏شود و انواع متفاوتی دارد که در اینجا به تعدادی از آن‎ها اشاره خواهیم کرد:

مخزن استیل

برای ساخت این مخازن از ورق‎های استنلس استیل استفاده می‏شود و عموما شکل آن استوانه‎ی ایستاده است. البته ممکن است آن‎ها را به شکل مکعب، کروی و مخروطی هم ببینید. از جمله کاربردهای آن می‎توان به استفاده در صنایع زیر اشاره کرد:

  • صنایع غذایی و لبنی
  • داروسازی
  • صنایع شیمیایی
  • تولید عرقیجات گیاهی
  • صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
ساخت مخزن استیل

ساخت بدنه مخزن استیل

ساخت مخزن استیل بطور کلی از ورق های استیل با ضخامت های گوناگون انجام می‌شود. ضخامت ورق‌های بکار رفته عموماً نسبت به ظرفیت مخازن و ظرفیت مخازن و سیالات داخل آن بستگی دارد. برای مثال ساخت مخزن استیل مواد شوینده از ورق‌هایی با ضخامت ۳mm استفاده می‌نماییم، اما این ضخامت برای مخازنی تا ظرفیت ۲۰۰۰ لیتر است برای لیتراژ های بالاتر ضخامت ورق نیز افزایش پیدا می‌کند. این ورق‌های استیل می توانند با گرید‌های گوناگون استیل تهیه شوند اما پرکاربرد ترین گرید استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ می‌باشند که تفاوت آنچنانی ای در ساخت مخزن ندارند. بعد از خرید متریال ساخت و تایید توسط کارفرما (خریدار) و یا پیمانکار (فروشنده) روند ساخت مخزن استیل آغاز می گردد.

ابتدا نقشه‌های ساخت تهیه و به تایید کارفرما می‌رسد. پس از تایید نقشه‌ها، نقشه شاپ کارگاهی را به کارمندان خط تولید ارائه می‌نماییم. تا فرآیند ساخت آغاز گردد. مطابق نقشه‌های شاپ کارگاهی نوردکاری ورق‌ها، برش کاری‌ها و نصب اتصالات مشخص شده است. در این زمان نقشه شاپ گارگاهی عدسی مخزن استیل نیز به کارمندان ساخت عدسی مخزن ارائه می‌گردد که در این زمان فرمینگ، قالب و پرس و… کار های ساخت عدسی انجام می‌شود. پس از آماده سازی عدسی و استوانه مخزن (یا شکل کلی مخزن طبق نقشه) عملیات مونتاژ کاری آغاز می‌شود. که این مرحله با جوشکاری آرگون انجام می‌گردد. پس از انجام عملیات مونتاژ و نصب اتصالات و پایه ها و تست های V.T, H.S.T, P.T و … و پس از انجام مراحل تست پولیش کاری مخزن استیل انجام می‌گردد.

ساخت مخزن فلزی

مخزن فلزی

از مهم‎ترین انواع مخازن است که در ساخت آن‎ها از گالوانیزه یا استیل استفاده می‏شود. این مخازن می‎توانند به شکل مکعبی، استوانه‎ای، افقی، عمودی، هوایی و زمینی باشند و اصولا در آن‎ها موادی همچون آب، الکل و اسید نگهداری می‏شود. یکی از مهم‎ترین مزیت‎های استفاده از این مخزن‎های فلزی این است که مقاومت آن‎ها در برابر ضربات و انواع بریدگی‎ها بسیار بیشتر است و به همین خاطر در موارد زیادی به مخازن پلاستیکی و پلی‎اتیلن ترجیح داده می‏شوند.

این مخازن را می‎توان به آسانی تعمیر کرد و قیمت آن هم نسبت به سایر انواع مخازن کمتر است. مقاومت بالا و قابلیت نصب انواع اتصالات فیزیکی از دیگر مزایای مخازن فلزی است.

مخازن میکسر

اصولا در مراکز تولیدی و صنعتی نیاز به دستگاهی است که با استفاده از آن بتوان چندین محصول را با یکدیگر ترکیب کرد. مخازن میکسر این قابلیت را ارائه می‎کنند. با استفاده از این مخازن می‎توان هر مواد جامد و مایعی را با یکدیگر ترکیب کرد. مخازن میکسر کاربردهای بسیاری دارند که از مهم‎ترین آن‎ها می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

صنایع شیمیایی
صنایع غذایی
صنایع داروسازی
صنایع آرایشی و بهداشتی
صنایع مربوط به کاغذ

ساخت انواع مخزن
ساخت منبع تحت فشار

منبع تحت فشار

این مخازن با دست‎بردن در فشار سیستم آبرسانی می‎توانند به کاهش استهلاک پمپ‎ها کمک می‎کنند و نقش مهمی در کاهش مصرف برق خواهند داشت. این مخازن را می‎توان یک بخش مهم از هر سیستم چاه دانست. کار اصلی این منابع این است که پیش از روشن شدن پمپ، آب را پرفشار نگه دارند. به این صورت که پمپ ابتدا آغاز به کار می‎کند تا مخزن پر شود و به فشار مد نظر برسد. سپس پمپ خاموش خواهد شد. هنگامی که شیر آب مصرفی باز می‏شود، به جای روشن شدن پمپ، مخزن تحت فشار آب را تامین خواهد کرد و این کار تا زمانی که فشار آب از مقدار مورد نیاز کمتر شود ادامه می‎یابد.

مخزن کمپرسور باد

این مخازن وظیفه‎ی تامین و ذخیره‎ی هوای فشرده‎ی کمپرسور را دارند. از مهم‎ترین بخش‎ها که در ساخت مخزن کمپرسور باد باید به آن‎ها توجه داشت:

  • لوله‎ی پلاستیکی یا فلزی که برای انتقال هوای فشرده از آن استفاده می‏شود
  • بخش روغن
  • بخش فشار شکن
  • فیلتر رطوبت
  • مانومتر منبع پمپ باد
  • اتودرین مخزن پمپ باد

و … است.

مخزن کمپرسور باد

مخزن سقف شناور خارجی

این مخازن شامل یک پوسته‎ی فولادی استوانه‎ای است که سقف آن روی سطح مایع ذخیره شده به شکل شناور قرار می‎گیرد و با سطح مایع بالا و پایین خواهد رفت. سقف شناور از یک عرشه، اتصالات و سیستم مهر‎ و موم لبه تشکیل شده. عرشه‎های سقف شناور از صفحات فولادی جوش داده شده ساخته شده‎اند و سقف به صورت کامل آب‌بندی می‌باشد که در صورت داشتن نشتی به علت اینکه در این مخازن به عنوان ذخیره سازی حلال استفاده می‌شود، خطر آتش سوزی را دارد.

مخزن سقف ثابت

در میان انواع مختلف مخازن، ساخت مخزن سقف ثابت کمترین هزینه را خواهد داشت و به طور کلی می‎توان آن را ساده‎ترین وسیله‎ی ذخیره‏سازی مایعات دانست. این مخازن دارای یک پوسته‎ی فولادی یا استیل استوانه‎ای با سقف مخروطی یا گنبدی شکل است به طور دائمی به پوسته‎ی مخزن متصل شده . این مخازن معمولا به طور کامل جوش داده می‏شوند و می‎توان از آن‎ها برای نگهداری مایعات استفاده کرد.

کاربرد مخازن صنعتی

این روزها کاربرد انواع مختلف مخازن بسیار زیاد شده است. به همین خاطر ساخت مخزن در انواع و اشکال متفاوتی صورت می‎کیرد. از جمله کاربردهای اصلی آن می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نگهداری آب آشامیدنی یا آب برای آبیاری قطره ای
  • ذخیره مواد شیمیایی برای استفاده در کارخانجات تولیدی یا کشاورزی
  • نگهداری نفت و سایر فراورده‎های نفتی
  • نگهداری مواد غذایی
  • نگهداری دارو
  • نگهداری محصولات لبنی
  • نگهداری عرقیات‎ طبیعی